Haven
Brændesgårdshaven blev åbnet i 1933 og er bl.a. kendt for sine smukke omgivelser.
Der findes mange hyggelige steder med borde og bænke rundt i haven, hvor du kan sidde og slappe af.
En kort historisk beretning om et veldrevet landbrug som blev til Bornholms store natur- og forlystelsespark. Den store bornholmske natur- og forlystelsespark var oprindeligt et veldrevet landbrug, og gårdens historie kan føres helt tilbage til 1500-tallet. Omkring århundredeskiftet blev en smukt anlagt have statussymbol for danske landbrugsejendomme, og denne skik blev kimen til Brændesgårdshavens udvikling og berømmelse.
I 1904 erhvervede Emil Ipsen Brændesgård, og han var en driftig og fremsynet mand, som ikke var bleg for at realisere nye idéer. Han moderniserede gården, tilplantede skrænterne langs Vaseåen og lod i 1910 bygge en dæmning, der stemmede åen op. Det gav mulighed for rationel vandkraft, og i forbindelse hermed fik gården eget elektricitetsværk og kunne endda forsyne en række naboejendomme med strøm.
Et andet resultat af opstemningen af åen er den smukke sø, som i dag besejles af 25 robåde. Oprindelig var søen tumleplads for gårdens børn, der havde et par småbåde til rådighed, men Emil Ipsen lod også konstruere en vandcykel, og af gamle materialer blev der opført et legehus ude midt i søen.
Som tiden gik blev den smukke have og det omliggende naturområde noget, man talte om på øen. Folk kom langvejs fra for at se haven, og i 1929 og igen i 1932 fik husmandsforeningen lov til at holde sommerstævne på stedet. Denne brede interesse på et tidspunkt, hvor der i øvrigt var krise i landbruget, gav Emil Ipsen og hans kone idéen til at åbne haven for publikum i 1933 mod en entré på 25 øre. Til gengæld kunne madkurve medbringes og kaffevand købes.
Succesen var hjemme. Næsten 21.000 gæster besøgte haven den første sæson, det følgende år tredobledes antallet, og i årene op til 2. verdenskrig gik besøgstallet støt fremad. Samtidig blev havens faciliteter udvidet, og der blev lavet robåde og forskelligt legetøj til børnene.
De fem krigsår betød en markant nedgang for haven, men i årene efter 1945 blev det igen muligt at skaffe materialer til udvidelser og nybyggeri; ligeledes betød rejselysten, at Bornholm for alvor blev opdaget som feriemål, ikke mindst af lejrskoler og feriekolonier. Hvilket på sigt gav mulighed for en forlængelse af sæsonen.
Da Emil Ipsen døde i 1961 fortsatte hans hustru driften i de følgende to år, hvorefter den overgik til 2. generation, Anna og Ewald Ipsen, der hidtil havde beskæftiget sig med gårdens landbrug.
Trods Emil Ipsens fremsynethed var der opgaver nok til efterfølgerne. Miljømæssige krav betød nye udvidelser og forbedringer samt nyplantninger, nye haveanlæg og dertil nyt blod til den bestående dyrebestand.
Også på det musikalske område skete der forandringer. Den gængse dansemusik måtte vige for nye rytmer, og ikke mindst beatmusikken holdt sit indtog i den gamle have. Mange berømte beatgrupper har været engageret, fortrinsvis af idrætsklubber til store koncerter i Brændesgårdshaven.
I 1972 tiltrådte tredje generation, Lillian og Hans Emil Ipsen, som har løftet den gamle have ind i en ny tid, uden at det er gået ud over nostalgien og de oprindelige traditioner. Det gamle legetøj, den hånddrevne karrusel, søen og bådene er stadig nogle af de mest folkekære aktiviteter.
Men nytænkning måtte der til, hvis haven skulle videreføres. Det betød omfattende investeringer i udbygning af bestående bygninger, store haveanlæg, friluftsscene, dagligt trylleshow, minigolfbane og meget mere.
Dertil kom etablering af et kæmpestort klatreland og desuden havens hidtil største tiltag, et 6000 kvadratmeter vandland med fem rutschebaner,en 125 meter lang crazy river og et separat børnevandland. Disse tiltag i millionklassen var med til at fastholde publikum.
Sidste skud på stammen er en jobosti , hvor havens gæster kan afprøve både kondition og balanceevne. Hvis de altså tør!
Joboerne har rødder i folketroen, og enhver ægte bornholmer tvivler ikke et sekund på, at disse små væsener virkelig eksisterer. ”De underjordiske” har da også helt naturligt sat deres præg på den gamle have. Efter 65 år med samme navn på haven, nemlig Brændesgårdshaven, fik Haven i 1998 nyt navn. JOBOLAND blev det nye og for turister mere mundrette navn. Således blev Brændesgårdshavens nye ”fornavn”, et kort navn, som er let håndterligt, som er afpasset tidsånden og som kan udtales på alle sprog. Det nye navn kom til i 1998, hvor haven markerede sit 65 års jubilæum som søgt udflugtsmål for øens faste beboere og dens mange turister. I 2004 sælger Lillian og Hans Emil Ipsen Haven til et ægtepar fra Sjælland. Ægteparret driver Haven videre indtil efteråret 2015 hvor 2 Bornholmere overtager opgaven med at drive og forny Haven. Det første som de 2, Anita Nielsen og Timmi Nielsen gør, er at ændre navnet på Haven tilbage til det oprindelige navn som Haven fik i 1933, nemlig Brændesgårdshaven.
Velkommen i Brændesgårdshaven – Danmarks ældste legeland med Robåde, Nostalgisk legetøj, Stort Vandland, Minigolf, Hoppeborge, Rutsjebaner, Karruseller, Stort Klatreland, Svævebane, Nautic-Jet, Luna Loop, Blomsterpark, Friluftsscene, Trylleshow, Dyrepark med aber og meget mere. Og husk: Alt er gratis når entreen er betalt !